KL fireball squirrel

Razpis

 

 

Razpisno gradivo za projekt ŠKL Fireball Europe

( šolsko leto 2013/2014)

 

 Vabimo vas, da se nam pridružite v največjem športno-zabavnem projektu ŠKL FIREEBALL EUROPE, ki se bo pričel izvajati v šolskem letu 2013/2014. Projekt podpira in delno financira Evropska komisija, kar pomeni, da bo udeležba za ekipe v tej sezoni brezplačna. V projektu sodeluje 5 držav Evropske unije: Slovenija (organizator projekta), Nemčija, Italija, Avstrija in Madžarska, v katerih se bo odvilo skupaj 13 tekmovanj v igri Fireball, ki jo v posameznih državah poznamo pod različnimi imeni: Med dvema ognjema, Volkerball, Pallaprigioniera, Partizan, Graničar itd. igra je tehnično izredno preprosta in ne zahteva veliko motoričnih sposobnosti, zato je nadvse primerna za mlajše osnovnošolce, ki motorične sposobnosti šele razvijajo, predvsem pa za doseganje cilja: važno je sodelovati in ne zmagati, saj v igri lahko sodelujejo prav vsi otroci, tudi tisti, ki sicer niso športno aktivni.

 

ORGANIZATOR

Zavod ŠKL Ljubljana, Brezovce 9, 1230 Trzin, Slovenija, skupaj s partnerji iz Avstrije, Nemčije, Italije in Madžarske.

Tel: +386 (0)1 54 83 756, + 386 (0)51 863 400, Faks: +386 (0) 1 54 83 751

e-pošta:  kiti.korosec@skl.si, fireball@skl.si, spletna stran: www.skl-fireball.eu.

  

 STAROSTNE KATEGORIJE

Tekme se bodo igrale v dveh starostnih kategorijah:

>> mlajša kategorija – tretji in četrti razredi tvorijo eno kategorijo (8–10 let),
>> starejša kategorija – peti in šesti razredi tvorijo drugo kategorijo (10–12 let).

Šolo lahko zastopa ena ali več ekip iz ene ali obeh starostnih kategorij.
Šole se lahko pri sestavi ekip tudi združijo (skupno število učencev obeh šol ne sme presegati 500 učencev).

 

TERMINI IN LOKACIJE TEKMOVANJA

Tekmovanje se bo odvijalo v naslednjih državah: Slovenija, Avstrija, Nemčija, Italija in Madžarska.

Turnirji bodo potekali ob sobotah dopoldne (od 10. ure do predvidoma 15. ure) v obliki turnirjev. Potekali bodo po naslednjem ključu:

>> 10 mednarodnih turnirjev v državah partnericah: v vsaki državi bosta organizirana dva mednarodna turnirja, na katerem bodo nastopile ekipe iz vsaj dveh držav, vključenih v projekt ŠKL Fireball Europe, in sicer bodo turnirji potekali med oktobrom 2013 in aprilom 2014 (skupaj 10 mednarodnih turnirjev).

>> 2 Joker turnirja:potekala bosta v aprilu, nanju pa se bodo lahko prijavile vse ekipe, ki se na rednih turnirjih ne bodo uspele uvrstiti v finale, a bi si to želele. Prednost pri prijavi na Joker turnirja bodo imele ekipe, ki bodo izpolnjevale enega od naslednjih pogojev: najprej bodo izbrane tiste, ki so prejele naslov naj fair play ekipe ali najbolj »cool« ekipe, nato pa tudi ostale, neuvrščene ekipe preteklih tekmovanj. Lokacija dogodka bo določena glede na interes ekip.

>> Finalna prireditev: bo potekala v Sloveniji, v Ljubljani, maja 2014. Na finalno prireditev se bodo uvrstili vsi prvouvrščeni domačini na mednarodnih turnirjih ali joker turnirju. Zmagovalec vsake kategorije na finalu bo postal mednarodni prvak igre ŠKL FIREBALL EUROPE;

 

OSNOVNA PRAVILA

Tekme se bodo igrale v skladu z uradnimi pravili ŠKL FIREBALL EUROPE, ki so objavljena TUKAJ .

Igrišče

Igra se odvija v šolski telovadnici (izjemoma na zunanjih površinah), s priporočeno velikostjo igrišča 40 x 20 m (velikost rokometnega igrišča), na katerem je možno zarisati tri Fireball igrišča, velikosti 18 x 9 m (velikost odbojkarskega igrišča).

Igralni čas

Posamezna igra traja 15 minut (ter dodatek za prekinitve), razen v primeru, da so pred potekom tega časa izločeni vsi tekmovalci ene od ekip. Zmaga ekipa, ki ima ob zaključku igre v igralnem polju več igralcev.

Število odigranih tekem na prireditvi

Vsaka ekipa bo na eni prireditvi odigrala najmanj tri tekme. Tekmovalni pari bodo določeni z žrebom pred začetkom posamezne prireditve. Ekipe se lahko prijavijo na eno ali več mednarodnih prireditev.

Število prijavljenih ekip

Na posamezni turnir se lahko prijavi do 18 ekip. Minimalno število za prijavo v eno kategorijo je 6 ekip.

Sestava ekip

Posamezno ekipo sestavlja 20 igralcev, od tega 10 deklic in 10 dečkov (8 deklic in 8 dečkov, ter 4 rezerve – dve deklici in dva dečka).

Žoga

Igro Fireball se bo igralo z uradno žogo ŠKL Fireball Europe, ki jo bo zagotovil organizator tekmovanja in bo dostavljena vsem ekipam dovolj zgodaj pred prireditvijo, da bodo lahko z njo vadili.

Sodniki

Na tekmovanjih bodo sodili sodniki, ki bodo na vsako prireditev prišli iz Slovenije. Med šolskim letom pa bo vsem šolam poslan tudi razpis za izobraževanje novih sodnikov, na katerega se bodo lahko prijavili vsi, ki jih to zanima.

FINANCIRANJE TEKMOVANJA

Tekmovanje v šolskem letu 2013/2014 delno financira Evropska komisija, delno pa bodo sredstva za izvedbo tekmovanja prispevali pokrovitelji projekta. Za sodelujoče ekipe zato v šolskem letu 2013/2014 za tekmovanje ŠKL Fireball Europe zato ni prijavnine na vseh tekmah, ki se jih udeležijo v tujini.

Edini strošek, ki ga ima šola s tem tekmovanjem v tujini, je prevoz na prireditev.

PRIZNANJA IN NAGRADE

Ob prijavi na tekmovanje bo šola za vsako prijavljeno ekipo dobila dve uradni žogi tekmovanja.

Vsi tekmovalci bodo za nastop na vsaki prireditvi dobili spominske medalje in diplome.

S pokalom in praktično nagrado bomo nagradili Naj Fair play ekipo in Najbolj »cool« ekipo, prav tako pa bodo pokale prejele tudi prve tri uvrščene ekipe posamezne prireditve v obeh kategorijah.

Na prireditvi bo vsak tekmovalec prejel srečko in z njo sodeloval v nagradnem srečelovu, pri katerem vsaka srečka zadane.

Vsi tekmovalci bodo prejeli tudi pijačo in prigrizek.

ZABAVNI IN IZOBRAŽEVALNI PROGRAM

Namen mednarodnih prireditev je tudi  spodbujanje medkulturnega sprejemanja in strpnostii, zato bodo ob tekmovanju potekale tudi spremljevalne delavnice za otroke, na katerih bodo lahko spoznavali tuje jezike in kulturo. Poleg izobraževalnega programa bodo potekale tudi zabavne delavnice in pa zabavni nastopi med in po tekmah. Naučeno na delavnicah bodo nastopajoči lahko uporabili v nagradnih igrah na prireditvi, prav tako pa bodo predstavljeni tudi izdelki, ki jih bodo tam ustvarili.

MEDIJSKA POKRITOST PROJEKTA

Za projekt je zagotovljen medijski prostor na spletni strani www.skl-fireball.eu  , kjer bodo objavljene vse fotogalerije, podnaslovljeni posnetki poročil s tekmovanj, novice, rezultati itd. Informacije o tekmovanju bodo dostopne tudi na FB strani ŠKL FIREBALL EUROPE. Prav tako se bodo vsi zainteresirani lahko prijavili na e-novice, ki jih bodo prejemali enkrat na 14 dni.

Sodelavci Zavoda ŠKL Ljubljana bodo poskrbeli za medijsko pokritost tekmovanja v Sloveniji, in sicer v obliki reportaž s tekem v okviru lastnih TV oddaj ŠKL (ki se predvajajo na Kanalu A), v tedenskem e-novičniku ŠKL ter na spletni strani www.skl.si. Poleg tega bo s strani Zavoda ŠKL poskrbljeno tudi za objave v ostalih nacionalnih medijih. V posameznih državah bodo objave v regionalnih in nacionalnih medijih zagotavljali izvajalci projekta iz države, v kateri se bo odvijala prireditev.

PRIJAVA

Rok za prijavo na tekmovanje je 20. september 2013. Šole se lahko prijavijo s poljubnim številom ekip. V primeru večjega povpraševanja bomo število ekip iz posameznih šol po potrebi omejili.

Ekipe se na tekmovanje prijavijo preko spletnega e-mail naslova fireball@skl.si ali po faksu na +386 (0)1 54 83 751, s predhodno izpolnjenim obrazcem, ki ga najdete v zavihku prijava v projekt oz. tukaj.

PRAVICA DO SPREMEMBE POTEKA TEKMOVANJA

Zavod ŠKL Ljubljana si kot organizator pridržuje pravico do sprememb na posameznih prireditvah, če bo to narekovalo število prijavljenih ekip. O vseh spremembah bodo šole predhodno obveščene.

NE POZABITE – rok za prijavo na tekmovanje ŠKL FIREBALL EUROPE je 20. september 2013!

 

Veselimo se sodelovanja z vami,

Ekipa ŠKL FIREBALL EUROPE