KL fireball squirrel

Partnerji in reference

IZVAJALCI PROJEKTA IN NJIHOVE REFERENCE:

ZAVOD ŠKL za razvoj in promocijo športa, Ljubljana (nosilec projekta)

- leta 1995 je Zavod ŠKL Ljubljana za razvoj in promocijo športa, v sloveniji pričel izvajati projekt Šolska Košarkarska Liga, ki je bil prvi šolski športni projekt v Sloveniji, ki je imel tako veliko medijsko podporo (lastno TV oddajo) in ogromno število vključenih šol, ki so lahko poleg košarkarskega tekmovanja sodelovale tudi v ustvarjalnih krožkih, plesno navijaških skupinah, medijskih krožkih itd.... Projekt se v Sloveniji izvaja že 18. Let.

- z uvedbo projekta ŠKL v Sloveniji se je pričelo populazirati šolski šport tako v šolah, kot tudi preko medijev, najmočneje preko TV oddaje ŠKL, posledično pa so se pričeli pojavljati konkurenčni športni programi, ki so šolam in mladim omogočili organizirano in množično športno udejstvovanje z možnostjo raznovrstne izbire športa po svoji izbiri.

- Leta 1996 je Zavod ŠKL hkrati s košarkarsko ligo v slovenski prostor uvedel tudi navijaške in pom-pon skupine, ki do takrat niso bile poznane v naši državi. Kasneje je zaradi lažje organizacije dela in profesionalizacije športa ustanovil Zvezo navijaških in pom-pon skupin Slovenije, ki letno organizira državno prvenstvo, prvaki le-tega pa državo uspešno vsako leto zastopajo na evropskem in svetovnem prvenstvu po evropi in svetu.

- Zavod ŠKL je bil od ustanovitve Zveze navijaških in pom-pon skupin slovenije tudi organizator 3 evropskih prvenstev Navijaških in pom-pon skupin.

- Poleg omenjenega je Zavod ŠKL soustanovitelj Akademije za Multimedijo (IAM) in fundacije z Glavo na zabavo.

- Zavod ŠKL že 19. Leto producira lastno TV oddajo, v kateri poroča o športnih aktivnostih za mlade ter tudi drugih vzgojno-izobraževalnih vsebinah. Produkcijo oddaje izvaja v celoti samostojno (z lastnim TV studiem, snemalno in novinarsko ekipo, produkcija in postprodukcija). Oddaja se predvaja na eni izmed večjih komercialnih TV postaj in sicer Kanalu A. Oddajo ustvarjajo mladi za mlade, s čimer Zavod ŠKL vsako leto nekaj mladim omogoči priučitev za poklic novinarja, montažerja ali snemalca in jim s tem poveča možnosti za zaposlitev pri kasnejšem vstopu na trg delovne sile.

- Od leta 2005 dalje je poleg tekmovanja v košarki zaživelo tudi tekmovanje v odbojki, leto kasneje pa v malem nogometu.

- Leta 2007 je Zavod ŠKL v Sloveniji pričel oživljati igro Med dvema ognjema, ki jo je priredil za potrebe izvajanja v obliki turnirjev na sobotnih prireditvah. Z igro je množične ekipne športne prireditve približal tudi najmlajšim osnovnošolcem, saj je igra med dvema ognjema primerna tudi za otroke, ki še nimajo toliko razvitih motoričnih sposobnosti, da bi lahko nastopali v drugih ekipnih igrah z žogo. Poleg same igre je Zavod ŠKL dogodkom dodal še ustvarjalne in kulturno-izobraževalne delavnice, ter medijsko podporo v lastni TV oddaji, ter si s  tem  (l. 2008) pridobil certifikat Gospodarske Zbornice Slovenija za inovativni projekt.

- leta 2012 je Zavod ŠKL postal tudi soustanovitelj Zveze Med dvema ognjema Slovenije, v letu 2013 pa je v sodelovanju z Zvezo prvič soorganiziral državno prvenstvo v igri med dvema ognjema.

- Leta 2012 je Zavod ŠKL od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Urada za mladino pridobil status organizacije za mlade v javnem interesu. Status izraž dejstvo, da Zavod ŠKL pri svojem delovanju mlade vključuje kot aktivne državljane in jim s tem omogoča pridobivanje neformalnih kompetenc, ki so dobrodošla popotnica za prihodnost.

- Zavod ŠKL je edina organizacija v Sloveniji (in verjetno tudi drugod po svetu oz. v Evropi), ki ima pri izvajanju športnih tekem za osnovnošolce obvezno pravilo pri sestavi športnih ekip, da morajo biti sestavljene iz polovice deklet in polovice fantov, ki skupaj igrajo za rezultat šole (rezultat se sešteva);

- Blagovna znamka ŠKL je izjemno poznana med mladimi, saj se skozi projekte ŠKL vsako leto sprehodi preko 5.000 mladih. Prve generacije ŠKLjevcev danes v ŠKL vključujejo že svoje otroke, saj se z nostalgijo spominjajo dni, ko so zastopali barve svoje šole.

-  V sodelovanju s priznano agencijo Kompas Hollidays je Zavod ŠKL v letih od 1995 do 2013 organiziral vrsto strokovnih ekskurzij za ravnatelje in učitelje v ZDA in Azijo. Ekskurzije so vključevale oglede različnih šol in športnih organizacij z namenom spoznavanja tujih šolskih in športnih sistemov in posledično vpeljavami izboljšav v Slovenske šole;

- Zavod ŠKL je vsako leto zadnjih 18. Let organiziral veliki finalni dogodek v vseh športnih disciplinah in ostalih dejavnostih, ki je potekal v obliki dvodnevne prireditve in je imel organiziran neposredni televizijski prenos v trajanju 6-8 ur dnevno. Organizacija finalnih prireditev ŠKL je bila namenjena slavnostnemu zaključku športnih tekmovanj ŠKL, na katerega je bilo povabljenih preko 2.000 mladih. Poleg finalnih tekem v košarki, odbojki in nogometu (tako za dekleta kot tudi fante) so si gledalci lahko ogledali tudi nastope navijaških, akrobatskih, pom-pon in zadnja leta tudi hip-hop cheer skupin, ter podelitve nagrad najboljšim in najbolj aktivnim krožkom, šolam, učiteljem in najbolj fairplay ekipam, ter najbolj organiziranim navijačem;

- Leta 2012 je Zavod ŠKL uspešno kandidiral na razpisu Evropske komisije s projektom ŠKL Fireball Europe, pri katerem gre za igranje igre med dvema ognjema na ravni držav Evropske unije. Gre za obsežen projekt, ki ga bo Zavod ŠKL v letu 2013 izvajal skupaj s partnerji iz držav Evropske unije.

 ŠPORTNA AKADEMIJA KRONA (izvajalec projekta v Avstriji)

 

Neprofitna odganizacija Krona je športna akademija, ki ponuja možnost športnega udejstvovanja pod profesionalnim in strokovnim vodstvom. Aktivnosti športne akademije so namenjene mladim, ki obiskujejo dvojezične in večjezične šole. Ob enem je športna akademija Krona tudi povezava med mnogimi dvojezičnimi inštitucijami in klubi s Slovenijo. Veliko poudarka dajejo na spodbujanje slovenskega jezika in športne aktivnosti med mladimi v alpsko-jadranski regiji. Tedensko ponujajo treninge v različnih športnih disciplinah za mlade do 14 leta. Špoirtne discipline potekajo tako v času šole (neposredno po zaključku pouka), kot tudi med poletnimi počitnicami v obliki poletnih športno-jezikovnih kampov.

 ZVEZA SLOVENCEV NA MADŽARSKEM (izvajalec projekta na Maržarskem)

 

 

 

 

 

Zveza Slovencev na Madžarskem podpira in koordinira kulturne in športne ter druge aktivnosti, ter pri tem sodeluje s šolami pri organizaciji izvenkulturnih aktivnosti. V sodelovanju s članico zveze Športni klub Slovenska ves, letno organizira nogometni turnir in internacionalni kolesarski turnir. Zveza je sodelovala na 34. internacionalnem sestanku  mladih slovenskih športnikov na obmejnih regijah v Sloveniji.

AMERICAN FOOTBAL VERBANT DEUTCHLAND (Izvajalec projekta v Nemčiji)

 

 

 

 

 

 

 Zveza ameriškega nogometa nemčije združuje poleg ameriškega nogometa tudi cheerleading, Flag football (različica ameriškega nogometa) in australski nogomet v Nemčiji. So člani Nemškega nacionalnega olimpijskega komiteja, ki šteje preko 45.000 individualnih članov in preko 350 včlanjenih klubov. Organizirajo državna prvenstva v različnih športnih disciplinah in starostnih kategorijah in so aktivni na področju športnih programov za vse in šole.

ZDRUŽENJE SLOVENSKIH ŠPORTNIH DRUŠTEV V ITALIJI (Izvajalec projekta v Italiji)

 

 

 

 

 

Združenje slovenskih športnih klubov v Italiji združuje 57 športnih klubov in preko 9.000 rekreativnih in profesionalnih športnikov. Zveza je član Slovenskega in Italijanskega olimpijskega komiteja. Nekateri športni klubi in športniki članii so dosegli in dosegajo zavidljive športne rezultate na mednarodni ravni.