KL fireball squirrel

O projektu ŠKL Fireball Eu

Zavod ŠKL Ljubljana, ki v Sloveniji na področju šolskega športa deluje že 18 let je leta 2007 tradicionalno otroško ljudsko igro med dvema ognjema preobrazil v uradno tekmovanje, izobrazil sodnike in poskrbel za promocijo tekmovanja, ki se od takrat uspešno odvija po celi Sloveniji.

Julija leta 2012  je Zavod ŠKL uspešno kandidiral na razpisu Evropske komisije, ki mu je odobrila del finančnih  sredstev za izvedbo projekta Med dvema ognjema na evropski ravni. Tega je Zavod ŠKL zaradi lažje prepoznavnosti v različnih državah Evropske unije preimenoval v ŠKL Fireball Europe. Igra ŠKL Fireball je namreč v različnih državah poznana pod različnimi imeni: Med dvema ognjema (v Sloveniji), VolkerBall (v Avstriji in Nemčiji), Partizan (na Madžarskem), Pallaprigionera (v Italiji), Graničar (na Hrvaškem) itd. in se igra po različnih pravilih, znana pa je še iz časov naših babic in dedkov.

V projektu sodeluje 5 držav Evropske unije: Slovenija (organizator projekta), Nemčija, Italija, Avstrija in Madžarska, v katerih se bo odvilo skupaj 13 tekmovanj v igri Fireball.

Projekt ŠKL Fireball Europe je namenjen otrokom v starostnem obdobju od 7-12 let. Igra ŠKL Fireball je namreč tehnično izredno preprosta in ne zahteva veliko motoričnih sposobnosti, zato je nadvse primerna za mlajše osnovnošolce, ki motorične sposobnosti šele razvijajo. Prav tako so izredno preprosta tudi njena pravila, zato je za mlade ponavadi prva priložnost za udejstvovanje v ekipni igri z žogo.Posebna prednost igre med dvema ognjema pa je tudi ta, da v igri lahko sodelujejo prav vsi otroci, tudi tisti, ki sicer niso športno aktivni, s čimer projekt dosega svoj cilj: v športne aktivnosti vključiti čim več mladih!

Igra spodbuja sodelovanje med člani ekipe, kar jih lahko pripelje do skupnega cilja, torej zmage, hkrati pa projekt z različnimi nagradami ekipam spodbuja tudi športne vrednote (kot so "fair play" tekmovanje ter miselnost važno je sodelovati, ne zmagati), za katere želimo da jih naši otroci osvojijo čim bolj na začetku morebitne športne poti, pa naj bo ta rekreativna ali profesionalna.

Projekt ŠKL Fireball Europe se odvija v obliki prireditev ki potekajo ob sobotah dopoldne (od 10. ure do predvidoma 15. ure) po naslednjem ključu:

>> 10 mednarodnih turnirjev v državah partnericah: v vsaki državi bosta organizirana dva mednarodna turnirja, na katerem bodo nastopile ekipe iz vsaj dveh držav, vključenih v projekt ŠKL Fireball Europe, in sicer bodo turnirji potekali med oktobrom 2013 in aprilom 2014 (skupaj 10 mednarodnih turnirjev).

>> 2 Joker turnirja: potekala bosta v aprilu, nanju pa se bodo lahko prijavile vse ekipe, ki se na rednih turnirjih ne bodo uspele uvrstiti v finale, a bi si to želele. Prednost pri prijavi na Joker turnirja bodo imele ekipe, ki bodo izpolnjevale enega od naslednjih pogojev: najprej bodo izbrane tiste, ki soprejele naslov naj fair play ekipe ali najbolj »cool« ekipe, nato pa tudi ostale, neuvrščene ekipe preteklih tekmovanj. Lokacija dogodka bo določena glede na interes ekip.

>>Finalna prireditev:
bo potekala v Sloveniji, v Ljubljani, maja 2014. Na finalno prireditev se bodo uvrstili vsi prvouvrščeni domačini na mednarodnih turnirjih ali joker turnirju.Zmagovalec vsake kategorije na finalu bo postal mednarodni prvak igre ŠKL FIREBALL EUROPE.

Tekmovanje se izvaja na turnirski način, vsaka ekipa na prireditvi tako odigra od 3-4 tekme po 15 minut.

Na prireditvah bodo poleg tekmovanja v igri ŠKL Fireball potekale tudi različne kulturno-izobraževalne in zabavne aktivnosti, ki bodo spodbujale mlade k razvijanju novih talentov in pridobivanju novih spoznanj. Dejavnosti potekajo v obliki spremljajočih delavnic in nastopov med dogodkom oz. pred podelitvijo medalj in pokalov.

Posebnost projekta ŠKL Fireball Europe je predvsem ta, da so prav vsi nastopajoči za svoj trud na prireditvi nagrajeni s spominsko medaljo in diplomo, vsak udeleženec pa poleg nepozabne izkušnje prejme tudi darilce v obliki dobitne srečke na srečelovu, ki poteka ob koncu prireditve.

O IGRI ŠKL FIREBALL

Igra se igra na igrišču velikosti  igrišča za odbojko (18x 9m). Igrišče je razdeljeno na dva enako velika dela. V vsakem polju je ena ekipa, ki je sestavljena iz 10 dečkov in 10 deklic. Vsaka ekipa ima tudi igralca, ki za avt linijo nasptotnika lovi žoge in jih meče nazaj svoji ekip (ter ob tem skuša z zbijanjem izločiti nasprotnika). Ta igralec se imenuje konzul (predsednik, odposlanec) in ima dve življenji, ostali tekmovalci pa imajo po eno življenje. Ko kateregakoli igralca v igralnem polju zadane žoge, mora zapustiti igrišče in priskoči na pomoč »odposlancu« svoje ekipe, ki se nahaja za avt linijo nasprotne ekipe, ter poskuša z žogo izločitii nasprotnike. Ko je v igrišču samo še en igralec se mu lahko pridruži »odposlanec«, ki  ima kot omenjeno dve življenji (kar pomeni, da je lahko dvakrat zadanet z žogo preden je izločen).  Igra traja 15 minut, zmagovalka pa je tista ekipa, ki iz nasprotnikovega igrišča prva izloči vse igralce oz. ima po pretečenih 15 minutahv igrišču več igralcev/življenj (odposlanec šteje za dve življenju).

 MEDIJSKA PODPORA PROJEKTA

Projekt bo medijsko podprt s strani Zavoda ŠKL, ki v Sloveniji že 19. let samostojno producira lastno TV oddajo, ki se predvaja na enih večjih komercialnih TV postaj v Sloveniji. Vsaka prireditev bo tako spremljana s strani ŠKL TV ekipe, ki bo posnela in pripravila prispevek o dogajanju ter ga objavila prevedenega v vse jezike na spletni strani projekta, v TV oddaji ŠKL na slovenski televiziji, ter na spletnem portalu www.skl.si.  Celo prireditev snema snemalec in jo spremlja novinar. Prispevek je nato objavljen v sobotni oddaji ŠKL na slovenski televiziji.

Vse prireditve bodo spremlali tudi fotografi, fotogalerije posamezne prireditve pa bodo objavljene skupaj s poročili iz tekem v vseh jezikih na spletni strani projekta.

CILJI PROJEKTA ŠKL FIREBALL EUROPE                                                                                                                                                                                                                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

> Spodbujanje enakopravnost med dekleti in fanti.

> v športne aktivnosti vključiti čim večje število otrok, tudi tistih, ki sicer niso športno aktivni in jim s tem ponuditi izhodišče za kasnejše ukvarjanje z bolj zahtevnimi športnimi disciplinami.

> Razvijanje motoričnih sposobnosti udeleženih otrok.

> Spodbujanje sodelovanja med otroci.

> Razvijanje medkulturnega dialoga.

> Krepitev občutka pripadnosti ekipi in šoli.

> Krepitev občutka pripadnosti državi.

> Opozarjanje trenerjev, učiteljev, staršev in učencev na pomen špotnega obnašanja (Fair play).

> Opozarjanje na pomen primernega navijanja na prireditvah in s tem ozaveščanja o pomenu navijaštva na tekmah.

> Mladim ponuditi prostor v medijih.

> Mladim ponuditi možnost za aktivno participacijo pri organizaciji projekta in s tem nabiranja neformalnih delovnih izkušenj.

 

 

 VIZIJA PROJEKTA ŠKL FIREBALL EUROPE

Postati najbolj prepoznaven športni mednarodni projekt za mlade v Evropi.